Apr 29, 2010

One Step Forward

One step forward.. ><

Bismillah...

Ya Allah permudahkanlah!

Things are easier said than done


Things are easier said than done

kenapa?

mengapa?

bagaimana?

bila?

apa?

5W 1H haha pun bole laa...

.............lu pikir la sindri labu!

Apr 26, 2010

Apr 21, 2010

ceritera 3 serangkai

'jarr esok tolong amik saya boleh? dlm pukul 5 cmtu'

insyaAllah boleh
tapi mu kena teman aku buat projek esok heee

'suke!'

cerita kemudian


......dan ini sebahagian drpd hasil projek kami; 


Don't afraid to venture something new! yeah lets check it out

Apr 19, 2010

ingin menulis sesuatu tentang pengalaman di eye clinic hari ini
plus nak cerita macam-macam lagi sebenarnya
tapi dah masuk air dah huuu..
insyaAllah will be updated later


i ain't a good writer, just a cikai storyteller =p
correct me if i'm wrong
zzzzzzzzzzz

Apr 15, 2010

bila waktu telah berakhir...

esok nak balik dah
ish sekejap la pulak
walhal aku bukannya cuti lagi sebenarnya =p
hmmm

Apr 13, 2010

new comer =)







12 APRIL 2010
Mujahid junior!
Ahlan wasahlan into this world ya Ibn Mujahid
Penyejuk mata & hati Mujahid dan Nihlah
Semoga menjadi anak yang soleh
dan seorang mujahid yang hebat berjuang
amiin

p/s: telah mendapat izin Mujahid utk merampok gmbr2 ni from his flickr hehe thanks

Apr 12, 2010

Rapuh

detik waktu terus berjalan

berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


Rapuh by Opick

Apr 10, 2010

tiada tajuk


Assalamualaikum
tiada tajuk. tapi mcm nak ada tajuk haha..
apapun aku just nak cakap
Terima Kasih Ibunda!
for everything
May ALLAH bless








Pulau Jerejak




My Lady yg sabar menanti


Sebuah cerita dari daerah itu


Sebuah cerita dari daerah yang telah lama aku tinggalkan itu...

'mak, mana ayah ni? dah lama kita tunggu'

'sabarlah. sat lagi dia sampai la tu. dia dok mai dah tu'

'tadi lepas ambil ubat ayah terus pi kan? takkan lama sangat nak ambil kereta?'

Apr 9, 2010

aku dan dia


Alhamdulillah just a few minutes ago i was able to reach her...

sumayyah shahidah: wsalam
star_cruize8008: how do u do?
sumayyah shahidah: alhamdulillah
star_cruize8008: alhamdulillah
star_cruize8008: selesai dah semua urusan di rumah?

Apr 8, 2010

Daerah itu...



Salaaam..

Setelah hampir 12tahun akhirnya aku kembali ke daerah itu. Tetapi kali ini bukan lagi sebagai seorang pesakit sebaliknya sebagai seorang pelawat.

Kau Pergi Jua...


Salaam

Setelah beberapa minggu tidak sedarkan diri akibat serangan stroke kali ketiga
akhirnya ayah Anje, Pakcik Ismail Mohamad pergi jua.
Beliau telah selamat menghembuskan nafas terakhir pada pukul 7.10pgi tadi..

Innalillahiwainnahilaihiraji'uun

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah utk almarhum

semoga ruhnya dicucuri rahmat dan tenang di sana ameen...

kepada Anje dan keluarga;

ku mohon jutaan kemaafan kerana tidak dapat menghadirkan diri ke sana di saat ini

kerana kala ini aku sudah selamat berada di rumah
andai aku masih di Kuantan insyaAllah langkah kaki akan dipanjangkan ke KT
dgn seberapa segera

seluruh keluarga di sini kirimkan salam dan doa buat Anje sekeluarga

aku doakan semoga kalian tabah dan kuat dalam menghadapi ujian ini
Sesungguhnya DIA Mengetahui apa yang tidak kita ketahui



Apr 7, 2010

Kecil Tapi Besar



Benda alah yg sifatnya lembut + berwarna putih kebiasaannya ini, seringkali diperlukan tanpa kita sedari. namanya TISU. bukan sutun

soalnya bila??

*utamanya memanglah lepas basuh tangan selepas makan kita akan cari tisu utk mengelap tangan jika tiada sapu tangan. kalau takda tisu..? baju kawan pun boleh =p

Psikologi Seorang Pesakit

:: Psikologi seorang pesakit :: by JARULE MEDICAL CENTRE =D

Bila mana bergelar seorang pesakit, maka seseorang itu pasti menjadi individu yg unik.

menjadi seorang pesakit;

Emosi berputar 360 darjah, jika tidak pun sekurang-kurangnya 15 darjah atau 0.05 cm jaraknya

tiba-tiba rasa nak marah-marah jika tiada yg cuba memahami kondisinya

cepat terasa bila dirasakan diri tidak diberi perhatian

sensitif membabi buta utk certain ungkapan yg normalnya menjadi kebiasaan je pun

tak boleh tersalah cakap, tersalah gurau oohh cepat sekali berubah mood

tidak ingin ditinggalkan, sentiasa ingin ditemani atau bahasa mudahnya nak orang jaga 24 jam kalau boleh

nak orang concern, ingin dimanjakan, mengada-ngada ada ketikanya sampai rasa nk sekeh pun ada!

juga tidak gemar topik-topik perbualan yg berkaitan dengan kematian, orang tu sakit ni, dia tu sakit teruk dan yg seangkatan dengannya

Jangan cuba berlagak faham situasi mereka dgn mengatakan
'aku paham cemana hang rasa. ya aku paham'
NO. don't lie
itu lebih menyakitkan jiwa pesakit sebenarnya
berbalah la sampai mcm mana sekalipun
'aku paham'
'dak, hang tak paham'
'ye aku paham'
'dak, hang takkan paham'
'ye aku try paham'
@%**$!!
....actually you don't.
yelah dah nama pun pesakit, mestilah tengah sakit dan hanya diri orang yang sakit itu sahaja memahami bagaimana rasa sakitnya

being a good listener is much better

sebolehnya mereka hanya ingin didengari, disayangi,diberi perhatian lebih sikit daripada kebiasaan

itu sahaja..noktah.

Sokongan emosi itu sangatlah besarrr peranannya

sebab itulah yang menjadi caregiver mahupun visitor pun kena bijak juga

Janganlah dah tau orang tu sakit lagi mau dok cerita pasal minggu lepas orang tu mati la, kemarin dia tu nazak la, tadi kawan ni eksiden patah riuk blablabla
it's so annoying u know??
tak membantu langsung!
common sense la sket..
kawan tu baru nak rasa seronok tengok kita datang ziarah dia tuptup buka cerita yang sangat tidak menyedapkan hati dan mensampahkan jiwa raga pulak
haiilaaa

Empati sangat penting dan diperlukan dalam keadaan sebegini
Put yourself in others' shoes

Juga caregiver kenalah belajar bersabar lebih daripada biasa

Pengorbanan sangatlah penting di sini
Jangan berkira
'aku dah 2-3 hari tak tidoq jaga hang, esok kena keja pulak, ada tu ada ni blablabla'
kalau benar-benar tidak mahu membantu, just go. leave it. tak perlu menserabutkan diri dan kepala otak
mengungkit adalah perkara yg sangat merbahaya. it is a silent killer.
sedih kot kalau orang cakap mcm tu depan kita yg sedang sakit ni, atau hanya aku yg berperasaan sebegitu?
tell me how do u feel?

Di sinilah sebenarnya Allah mahu menguji pengorbanan dan kesetiaan caregiver
Reward yg tidak ternilai menanti di negeri abadi sana =)
You choose.


p/s: Entri ini ditulis atas permintaan seorang sahabat. Maaf kalau tak memenuhi citarasa. Tulisan ini tiada rujukan khusus, sekadar pengalaman hidup sendiri dan cebisan ilmu yg dipelajari. enjoy!

Apr 5, 2010

Saat tirai berlabuh

Salaam..
Alhamdulillah dengan berakhirnya final paper--> paper Health Information System pagi tadi maka berlabuh sudah tirai pengajian di tahun tiga.

pengajianku di tahun ketiga penuh suka dan duka.
punya hikayat 1001 macam cerita
transisi ke alam final year??
apa benar begitu?
kedengaran lucu di situ

Apr 3, 2010


pulse detected!
Alhamdulillah
i'm back..

Mencari hikmah dalam diam
untuk mencegah sesal dalam kalam
-Hasrizal Abdul Jamil

"Today is all that you have. Organize the hours of this day so that you make years out of minutes and months out of seconds. Seek forgiveness from your Lord, remember HIM, prepare for the final parting from this world and live today happily and at peace."

'Aaidh ibn Abdullah al-Qarni