Aug 10, 2016

Jalan Yang Lurus

Ihdinas siraathal mustaqim.

Tunjukkanlah kami JALAN YANG LURUS.''

Frasa 'jalan yg lurus' membuat kita mengharapkan jalur yg tanpa deru dan tanpa debu.

Di lapis-lapis keberkahan, jalan lurus itu berkelok dan menikung, menanjak dan melongsor, membentang dan menghimpit.
Dilapis-lapis keberkahan, jalan lurus itu curam dan terjal, deras dan gemuruh, keras dan runcing.

..tugas hidup kita adalah mengemudi hati menuju Allah di jalan yg lurus. Maka pangkal kelurusan itu pertamanya adalah hati yg tak pernah berbelok dari Allah sebagai sesembahan yg haq.

Lurus, sebab hanya pada Allah tunduknya, taatnya dan tenteramnya.
Lurus, sebab hanya untuk Allah yakinnya, pasrahnya dan kebajikannya.
Lurus, sebab hanya bersama Allah gigil takutnya, gerisik harapnya dan getar cintanya.

Maka Ya Allah, susurkan dan susulkan kami di jalan merel yg Kaulimpahi cinta, dalam sempit maupun lapangnya, senyum dan juga lukanya.

Maka Ya Allah, walau tak Kaukayakan kami seberlimpah Sulaiman, karuniai kami syukur dan tawadhu'nya, yg hormati semut serta burung hud-hud.

Maka Ya Allah, walau tak Kauberi kami daya raga dan keajaiban seperkasa Musa, curahi kami keberanian dan keteguhannya memimpin kaum yg sering membuat kecewa.

Maka Ya Allah, walau usia tak sepanjang Nuh mulia, tegarkan kami dgn kegigihan dakwah dan tekad bajanya untuk terus menyampaikan kebenaran dalam aneka cara.
Maka Ya Allah, walau paras tak setampan Yusuf rupawan,kuatkan diri kami menahan semua goda dan derita, tajamkan nuraninya hingga mampu membaikkan negeri.

Maka Ya Allah, walau keajaiban tak selalu menyertai perjalanan, penuhi hati kami dgn kasih mesra seperti 'Isa, hingga tunduklah musuh dalam cinta.

Maka Ya Allah, walau tak perlu ditelan ikan di gelap lautan, hiasi jiwa kami dgn kepasrahan Yunus yg rintih doanya Kaudengarkan.

Maka Ya Allah, walau tak usah mengalami kehilangan, dicekik sakit, miskin dan musibah, sejukkan hati kami dgn sabar dan zikir seperti Ayyub yg tabah.

Maka Ya Allah, walau ujian cinta tak seberat Ibrahim, Hajar dan Sarah, limpahi keluarga kami dgn sakinah, mawaddah dan rahmah, dgn keturunan soleh dan solehah.
Maka Ya Allah, walau ibadah tak seterpelihara Zakaria dan kesucian tak seterjaga Maryam, nikmatkan bagi kami anak mulia seperti Yahya dan Isa.

Maka Ya Allah, walau belum pernah mencicipi surga bak Adam dan Hawa, jadikan rumah kami terasa surga sebelum surga, terimalah taubat atas segala dosa.,

Maka Ya Allah, walau hidup tak sepedas-pedih warna-warni hayat Ya'qub, jadikan kami hanya mengadu padaMu semata, hingga menampilkan kesabaran cantik yg mencahaya..

----
Lapis-Lapis Keberkahan,
SALIM A.FILLAH

Nov 27, 2015

Escapism


Assalamualaikum..

Waduhhh lamanya tak menaip. berhabuk bersawang sudahhh...

Ada satu cerita.
Di tengah minggu lepas, 17-18 Nov, di waktu orang lain sedang gigih dan serabut kepala memikirkan urusan kerja, ada 3 makhluk Allah pergi berjimba.

Ketika habis kerja 16hb (syif pagi), semangatlah hajrunsasuke nak balik awai sebab nak kejar feri ke Langkawi di Kola Perlih. Target dalam pukul 3.30ptg paling lambat blah dari wad dan koman-koman pukul 4.30ptg mesti dah gerak ke Perlis. Tapi... ternyata Tuhan punya rencana tersendiri.

Dok siap2 nak keluar dari wad dah ni tiba-tiba ada patient fit pulak dah....dan yang tak boleh blahnya aku pulak yang jadi saksi kejadian..Allahuakbar..piii dah, pakai takdan dah aku naik feri last pukul 7mlm ke Langkawi. Bengong betoi kepala otak ak. Bukannya fikirkan patient haha.. Dah jadi saksi kejadian macam tu takkanlah bangang sangat aku nak balik camtu jaa, kena settlekan segala ler... Aku lari keluar jerit panggil member yang lain, "Wei wei mai tengok patient. Patient fit!" .... dan cempera laa semua orang kalut lari ambik oksigen sucker bagai.. Alhamdulillah i have a good team members! What a relief. Everybody knows what to do.

Setelah selamat settlekan patient tolak smpai HDU-ICU etc, barulah boleh balik dengan tenang. Tenang untuk 1 hal. Tapi bila pikiaq pasal feri terakhir jam 7mlm ke Langkawi aku rasa nak teriak dah tapi aku pasrah dan tawakal je la... Singgah rumah kawan solat asar dan siap secepat mungkin drive pi Perlis. Jam dah pukul 5ptg. Tup2 hujan lebat pulak dah kt Alor Star ni..
.Allah...pakai takdan dah aku... pasrah jelah redah hujan. Yang penting sampai Perlis rumah Cik Kem dulu.

Takdir Tuhan, masuk ja Perlis, langit clear! Takda bekas hujan langsung! Allahuakbar... Pederaih pi rumah cik Kem di Beseri walaupun ingat2 lupa jalan pi rumah dia haha tak guna betoi. Padahal dah pi banyak kali. Perut ni dok kriuk kriuk berdendang macam2 lagu dah. Capai hp dan mesej ke Cik Kem " weii pi cari roti ka apa sat. Lapaq ni"
...dan memanglah kawan yang baik itu anugerah Tuhan, sampai ja rumah dia, dia goreng homemade kepok lekor. Waduhhh sedap ngap2 makan tak hengat dunia. Memang sedap! Pederaih pi hantar aku kat jeti Kola Perlih pulak.
,,...dan aku pun tiba di jeti lagi 10 minit pukul 7mlm kikiki...Tawakal habis dah ni. Redah ja pi cari tiket. Alhamdulillah ada.

Sampai Langkawi jam 815mlm dan drebar siap menanti. Kemaih betoi plan orang Langkawi, cik Azeera hantaq drebar ambik kita. perghh.. Pastu pi naik bot pulak dengan team AADK ke pulau. Cik Azeera ada program kt pulau. Waduhh masyuk! memang letih tapi aku suka!

Bermalam di pulau sambil join aktiviti depa handle budak2 sekolah. Lama dah tak buat aktiviti burung hantu. Haihh dasar tak reti dok diam! Dah la pakai palazo. Palazo pun palazo lahhh..

..dan jam 11pagi esoknya program pun tamat dan kami gerak pulang ke darat. Menanti kedatangan Cik Kem pula yang baru habis meeting haha..

Lepas je ambik cik Kem, terus shoot pi Cable Car! Waduhhh ada orang nak belanja flying fox n abseiling katanya... Layannnnn...

dan bila sampai je kt puncak Gunung Mat Cincang maka bermulalah kegilaan 3 makhluk Allah tersebut! hahahaha....

dan bila dapat je kereta sewa sebijik milik bos Azeera lagi sakan laaa! It's party time yeahhh!

It was awesome experience n memorable 'holiday'!
Percutian terkejut tergempaq lagu ni memang best. Tambah pulak dengan kawan2 sekepala, Allah2....

Sungguh la ukhwah yang bertaut kerana Allah tu memang manisss sangat.

Thank you Allah for surrounding me with people like this!

I love YOU and them very much!
Walaupun kepala otak gila tapi dalam hati ada taman.

Itu yang mahai. haha

Sekian kemengarutan hajrunsasuke.

Sorry for any inconvenience!

Overjoy











Jun 27, 2015

P r o j e k P i s t o L ...

17.06.15

PROJEK PISTOL

Ada sorang kakak cleaner kt tempat kerja sy. Ibu tunggal, anak 6 orang, ada sorang anak OKU umur 6thun. Anak yg paling tua tingkatan 5, masih sekolah. Anak kedua tingkatan 4 dah tak sekolah sbb nak jaga adik2 di rumah. Nak hntar pengasuh nanti nk kena bayar lg.
Gaji dia rm750 per month. Sewa rumah sebulan rm250. Kalau keja siang dia akan jual nasi lemak. Sedap!

Sy tanya dia, bulan posa nanti mcm mana? Ada plan meniaga? Dia diam. Lama. Hari tu blk keja mlm, jumpa dia pun nk blk juga.
'kak balik dgn apa? Ada org ambik?'
''tengok la kalau anak kak mai ambik. Takpun selalu jalan kaki ja''
'jom sy hantarkan'

Sebenarnya ak nak pi tengok sendiri keadaan rumah dia. Sebelum ni dengar ckp org ja.
Jauh rumah dia! W.pun dia kata selalu ja jalan kaki. Setengah jam kot! Ohoii..
..dan bila smpai umah dia., Allahuakbar, mcm rumah sewa yg terbiar! W.pun rumah tuan rumah kat sebelah tu je, rumah banglo besaaaaq ok, tapi tuan rumah takmau ambik tau, tlg baiki apa yg patut ka.. Dah 4-5thun dia sewa situ. Hmmm.. Ak taktau nk cakap apa. Yg ak tau YES dia sangat perlukan bantuan!

Jadi, ak sedang merencana utk bg barang asas dulu macam beras, gula etc sempena nk puasa ni. Dan tak syoklah kalau ak buat projek ni sorang2 je, so i'm inviting anyone to join me!

Anyone in?
Boleh bank in ke
MAYBANK 157054654744
Siti hajar mohd

Dan roger ak di talian 0139177238 utk makluman.

Btw, IMAM (international muslim aid m'sia) pun tengah buka offer utk sesiapa saja yg nk join PROJEK BANTU FAKIR MISKIN sempena Ramadhan.

You're all invited to join us!

Ramadhan Kareem!


2
..sambungan PROJEK PISTOL

20.o6.15

Tadi dekat nak buka puasa sangat dah, tetiba kakak cleaner tu call. Awat pulak dah hospital call ni, nak suruh pi keja ka. Erm dia bgtau dia nak berhenti kerja sebulan, dah apply dah. Nak meniaga. Kalau nak tunggu gaji hjung bulan saja kak nak makan apa hari2 dik. Kak ingat nk meniaga lauk dpn tu dik.. Tapi tulah,.kak nak sembang sikit dgn adik.erm modal..

Stop. Ak paham dah. Paham sangat. Mestilah dia perlukan modal. Dan memang ini pun plan asal aku! Instead of bagi bantuan barang, i'm thinking of bagi 'pancing' kat dia. Bagi 1 ruang utk dia generate income.

Ini soal kelangsungan hidup hari2. Jangan cerita bab nak sambut raya lagi. Hmm..

Sapa pernah tengok cerita Restaurant Impossible di Food Network Channel? Cerita tentang 1 team manusia yg pi tolong renovate kedai makan orang yg selama ni macam hidup segan mati takmau, improve resipi sedia ada, ajar apa yg patut. Pokoknya, bantu orang bangkit utk teruskan hidup. Beri sinar harapan pada hidup seseorang.
How I wish I could do the same thing..

Kakak ni dulu brpisah dgn suami dia, jadi mangsa dera. Dan bekas suami pun dah meninggal. Itu dia kata. Kalau dia tipu aku, maka ak pun tipulah hampa semua..

Sorry tadi baru ak sempat tengok akaun maybnk sebenarnya. Dan ak tak sangka dgn amount yg ada! Dalam rm400. Jadi ak plan boleh tak kalau selain ak tolong belikan barang asas utk dia, ak akan bagi tu secara berkala utk dia buat modal meniaga.

Jangan risau, ak selalu clearkan akaun maybnk ak supaya tak tercmpur dgn duit sumbangan orang.
Jangan risau, ak tak cas komisyen atau ambik seduit pun segala duit hampa.
Jangan risau, inshaAllah ak cuba uruskan duit hampa sebaiknya.

So this is the real project pistol! :-)

Mari jayakan bersama. Ayuh!

Anything sila roger sy ya, hajar 0139177238.
Maybank 157054654744






P/s: gmbar tu sekadar hiasan. Tiada kaitan. Tapi kalau betul bagai dikata sy mohon doakanlah ;-)



3
..sambungan Projek PistoL
21.06.15

Hari ni kerja pagi. Dekat2 nak habis syif tetiba ada code blue. Patient collapse. Bergilir2 buat CPR. Pancit sangat rasa sbb tak ramai yg buat cpr,, banyak round kena buat. Smua orang ada keja, struggle set line for few times. Intubate pun susah. Pt big size. Sudahnya Allah lebih sayangkan makcik tersebut.. Dan bergemalah ruang itu dengan tangisan dan raungan ahli keluarga..

Habis kerja tadi sy call kakak tu nak tanya dia ada mana sbb nak bagi duit dan nak tau apa crita permohonan cuti dia. Dan.. Dia jawab dgn esak tangis
'dik, bos tak bagi kak cuti sebulan. Kak dah crita rayu mcm2 tapi bos tak bagi. Kak nak makan apa dik. Larat ka nak makan ikan masin setiap kali buka puasa, sahur pun ikan masin lagi. Anak2 kak.. Kak nak berhenti kerja la kot'
..dan tangisan menjadi2.

Allah.. Aku tarik nafas dalam2. Penat buat cpr masih berbaki. Lidah kelu seketika. 'sy nak solat zohor sat, nanti sy p jumpa kak kt hospital ok'

Jumpa dia. Dia cerita dgn mata yg berkaca. Anak2 kt rumah taktaulah berbuka dgn apa. Erm..Ak memang dah bawa duit dan barang sikit serta dah beli juadah berbuka utk anak2 dia.
'Nah kak ambik ni dulu (ak sua sikit duit sumbangan ke dlm tangan dia ). Kak jangan risau sy memang nak p rumah kak hntar barang sikit ni '

Ada sedikit kelegaan di wajahnya diiringi setitis dua air mata.

Inshaallah ak ada plan nak contact pejabat zakat kedah dlm masa terdekat. Sebelum ni ada tanya dia takda dapat bntuan zakat ka apa ka. Takdak dia kata. Pernah pi jumpa tok imam tapi tok imam kata kak muda lagi. Bagi kt orang tua dulu..'
Oh ya umur kakak tu 38 tahun.

Teman2, ada banyak lagi kes seperti ini di luar sana. Jomlah kita tolong ringankan beban mereka dan beri sinar harapan kepada mereka.
Takda sapa pun dalam dunia ni minta hidup susah.

Sahabat2 team IMAM (international muslim aid Msia) sy pun tengah berusaha mencari golongan seperti ni utk beri bntuan.

Sapa nak join silakan roger sy ya!
Hajar 0139177238
MAYBANK 157054654744


4
...sambungan PROJEK PISTOL
24.06.15





Pagi semalam call kakak cleaner tu (namanya Kak Sarah) nak tau cerita dia. 'Alhamdulillah cuti kak lulus dik! Kak dapat cuti 2minggu!'

Jelas sekali nada yg penuh kegembiraan. Alhamdulillah!

''jadilah nak meniaga ni ya? Agak2 berapa nak pakai modal mula? Kak ckp la, takyah malu dgn sy''
'inshaAllah jadi dik! Em modal mula ni biasanya teruk sikit la'
Ak tau dia malu nak sebut.
''takpa kak tunggu sy pi rumah bincang ok''

Kebetulan semalam keja syif petang so terus gerak ke rumah dia utk bincang lebih lanjut tentang projek meniaga dia. Ada kawan nak turut serta sama sebab nak bagi barang. Kami bincang itu dan ini macam2. Sebelum balik ak hulur sampul ke tangan dia. Ada rm500 dlm tu. Utk modal mula. Dia terus peluk ak!
'terima kasih banyak dik! Adik banyak tolong kak'
''eh kak, ni bukan duit sy tau. Duit ramai lagi orang di luar sana. ALlah yg tolong kak sebenarnya. Sy tukang perantara ja hehe..''

..Dan hari ni, dengan izin Allah kak Sarah mula berniaga lauk-pauk utk berbuka di tepi pagar hospital.

Sebelum balik keja tadi, ak pi jumpa dia di gerai. Dari jauh lagi sudah terpancar sinar kebahagiaan di wajahnya. Puas dia dok gamit ak.
Ya ALlah sukanya tengok dia gembira!

Perasaan?
Taktau nak cakap lagu mana. Kalau dia gembira, ak lagilah!
Ini semua usaha anda teman2! Bukan usaha sy seorang.
You're all the unsung heroes!! Jom kita jana pahala!

Inshaallah ada lagi baki duit sumbangan anda semua nanti sy akan bagi lagi secara berkala pada dia.

Teruskan menyumbang ya kawan2. Ada ramai lg insan seperti K.Sarah di luar sana. Inshaallah sy dan team IMAM akan berusaha mencari mereka.

Anything roger sy
Hajar 0139177238
MAYBANK 157054654744

Selamat berbuka!

P/s: kepada yg taktau menatang apa ak dok ckp ni, nanti ak compile cerita Projek Pistol ni kt blog wokeh! Btw k.sarah yg berbaju putih tu.



5
..sambungan Projek Pistol
26.06.15

Hari pertama meniaga, malam tu sy call k.Sarah nak tanya apa cerita. Nadanya kurang ceria,
'lauk tak berapa habis dik. Mungkin hari pertama, orang tak berapa tau lg kot'
''takpa doa byk2 kak. Lagipun lauk tu boleh makan anak beranak kan''

Semalam sy call k.Sarah nak tanya cemana perkembangan dia meniaga tapi tak jawab. Dah lena kepenatan agaknya. Pagi tadi sy call semula,

'Alhamdulillah dik! Kemarin lauk habis licin! Orang ramai mai. Ada encik tu kereta besar dah 2hri brturut2 dia mai beli. Sedap katanya'

Seronok sungguh dia bercerita. Ak senyum sampai telinga. Alhamdulillah ya Allah..

Esok inshallah habis kerja pagi ak nk p hantar beras 4kampit x10kg kpd dia. Utk meniaga.

Oh ya. Ak trfikir. Utk memanjangkan saham pahala anda semua, ak plan beli kurma dan packing then bagi percuma kpd setiap pengunjung gerai k.Sarah. Ok tak?
Hadiah ramadan utk semua.






Nanti ak bgtau jumlah terkumpul hasil sumbangan anda semua utk Projek Pistol ni ya. Setakat hari tu alhamdulillah dah ada dlm 1.4k. Tolak yg dah bg utk modal hri tu ada dlm kurang lebih rm800 lg.

Andai katalah hingga habis tempoh berniaga k.Sarah ni duit tak hbis jugak so ak plan utk bg sbg duit raya kpd k.Sarah dan anak2nya. Boleh ya?

Btw sy dan team IMAM juga sedang plan utk buat set barang makanan utk 60 fmly rohingya. Kalau ada yg nk bg duit zakat,fidyah etc
YOU'RE MORE THAN WELCOME!

Jom jana pahala!

Roger sy Hajar 0139177238
MAYBANK 157054654744

Nak derma berapa pon boleh. Saya terima ja. Ini offer untuk anda jana pahala. Saya hanya tolong uruskan.
So jangan malu jangan segan!
Kerana seringgit dua anda begitu berharga bagi sebuah kehidupan..

Selamat malam donia!
Sok ak keja pagi..pheww..

ALHAMDULILLAH HAZA MIN FADLI RABBI!



Mar 10, 2015

Bismillah

Terasa lamanya tidak menulis sesuatu di sini..

Cerita tetap ada cuma sudahnya tersimpan di dalam dada jua akhirnya haha.. maafkan saya!

Banyak hal yang tak terluahkan.

Soal masa depan, soal sekarang dan apa saja di saat usia menginjak delapan.

Kadang-kadang rasa seperti tamak.

Mahu Tuhan kotakan segala kemahuan.

Angkuhnya kan?

Atas apa saja yang berlaku, selamanya saya yakin dan percaya dengan bahagian rezeki yang telah Tuhan tetapkan, bahagian rezeki yang takkan diambil orang.

Bismillah.. 


Saya melangkah. 

Sertai aku setiap waktu Tuhan.



Dec 16, 2014

Nyawa kita milik Ilahi




Dekat-dekat nak habis waktu keja tadi, tiba-tiba siren Code Blue berbunyi.
(Code Blue indicates = ada patient collapse). Maka berkejaran lah kami yg terlibat ke tempat kejadian. Buat CPR dan sebagainya tapi sudahnya Allah lebih sayangkan beliau. Dari Allah kita datang dan kepada Allah jualah kita kembali.

Tapi.....ada benda yang saya rasa nak kongsi.

Bila doktor bagitau keluarga yg pesakit dah tiada, anak pesakit tu jerit-jerit marah doktor

" You saw her kan doktor tadi dia dok cakap lagi blablabla"

"tolonglah doktor selamatkan mak saya, buatlah apa saja"

dan adalah lagi action2 yg dilakukan.

Yes, i understand the Kubler Ross grieving process DABDA
(Denying-Anger-Bargaining-Depression-Acceptance) ..,tapi entahlah...
saya terfikir..

Kalaupun kita tak bersedia untuk menghadapi kematian kita sendiri, agaknya kita bersedia tak nak menghadapi kematian orang terdekat kita...?

Think about it~

-hajrun
Dec 15, 2014

Dec 5, 2014

Habuk

Jumaat petang yang hening...belek-belek external hard disk zaman tok kaduk kemudian terjumpa macam-macam benda. zaman belajar memang best.
..dan mata pun tetiba masuk habuk. i hate this part.




Nov 23, 2014

Layankan saja

Off day.
Balik kampung dan keluar dating dengan budak kecil yang sudah besar. Rasanya dari tahun lepas tak jumpa. Kebetulan birthday dia 15 November yang lalu jadi layankan sajalah....

Sambil jalan tiba-tiba dia tanya,

"kak Hajar bila nak kawen?"

aku senyum sampai telinga. Haiiilaaa...soalan oh soalan.

'Kenapa tanya?'

"Saja. Nak jadi flower girl" dia sengih.

hahahahahahaahaahhaaha pecah perut seketika. LOL.

Terkenang zaman gumbira jadi home tutor dolu-dolu. Sungguh rindu! Yang baik-baik tu ambik lah ya. Yang tak baik tu silakan tauk dalam parit depan rumah saja okay!!

Lebiuuu adik manisss! 




Nov 19, 2014

Satu hati






Kami semua tidak pernah mengenali satu sama lain sebelum ini (kecuali Akmarina Ramli), tapi IMAM menjadi medium untuk kami bersua dan hati-hati kami bertaut antara satu sama lain hanya dengan matlamat dan kesukaan yg satu iaitu 'doing-charity-works'. Serving the ummah. We are more than a family!! 

Masih teringat2 saat ditertawakan oleh 'mereka' apabila aku khabarkan bahawa cita-citaku nak jadi HELPER. Menatang apakahhh kata mereka..?? Tak pernah dibuat/disebut orang kata mereka..kamu ni macam takda matlamat yg jelas dlm hidup, serupa main2 pun ada juga. Lalu mereka meneruskan tawa. Tahukah mereka bahawa aku sangat serius saat menuturkan hal tersebut? I say it when i mean it.

Ini bukan hal main-main. Ini soal impian dan cita-cita.

Namun, aku terlupa seperkara. Bicara kpd manusia begitulah ragamnya. Hanya Yang Esa yang tidak pernah mentertawakan segala sekecil apapun angan-angan impian dan bisa mendaratkan segala cita-cita dan keinginan. Hanya DIA. Terima kasih ya Allah kerana telah memberiku jalan. Semoga dan semoga aku terus istiqamah! --feeling blessed!! i've found my PASSION n i really wanna work for it, 'enjoy' it as long as i can. Semoga Allah tetapkn hati di jalan ini ameen!

Kak Asyura -MO, K.Laily-MO, K.Jasimah-Psy MO, K.Aida-MO,Fateha- ER MO, Kema-Dentist


Wallahi merindui mereka2 ini!!!

..dan atas kecintaan inilah kami semua bawak balik sakit mata ke Malaysia hehe.. Pakat jangkit sorang sikit. hambikk! habuan sungguh.

----(gambar: hari terakhir di Kemboja, kami bermalam di Siem Reap dan berkesempatan ronda2 Angkor Watt bersama2 geng muda remaja bujang trangtangtang kecuali Mcik Jamilah, Abg Ameir dan pak Wan hehe mereward diri sat setelah bekerja keras!)




hajrun
Humanitarian Delegate and Medical Team,
International Muslim Aid Malaysia (IMAM)
Cambodia Oct, 2013
#throwback

Nov 14, 2014

Pagi yang gelap kini sudah terang

Masih teringat-ingat sensasi perasaan pada hari Jumaat lepas tuptup dah sampai Jumaat seterusnya dah pun. How time flies!

Disebabkan kerja pagi maka keluar rumah sekitar pukul 6 pagi itu rutin. Dan yang bestnya bila syif pagi boleh tengok sunrise! Selalunya timing matahari nak naik ni bila sampai kat area Pendang. Ohoiii silhouttte memang cun habiss laa time ni!

Erm pagi Jumaat tu, bila sampai kat area Pendang macam biasa aku akan tertoleh-toleh ke sebelah kanan nak tengok matahari naik. Tapiiiiii surprisingly kat sebelah kiri bulan jugak masih tinggi. Bahkan makin bulat membesaq baq hang! Allahuakbar....taktau nak cakap cemana perasaan. Yang aku tau aku nak sangat pegang kamera masa tu tapi apakan daya...sapa nak tolong drive kalau gitu? haha...
Sensasi perasaan masa tu haishhhhhh can't put into words laa.. Subhanallah MashaAllah Tabarakallah the feeling is sooo great! 


Dah la tengah membelah highway yg lurus terbentang masa tu. Terasa seperti kat sebelah kiri, i'm talking to the moon dan sebelah kanan pulak matahaaaari bangunlah! Perghhh...berdentam-dentum Bruno Mars dengan Hafiz berselang-seli menyanyi dalam kepala otak aku hahahaha...

Thank You Allah for this great moment! Wallahi i love it and really enjoy the scenery. Nak lagi!

Selamat hari Jumaat =)

(randomization. NO offense! LOL)

Nov 13, 2014

Belasungkawa


Sejak 2-3minggu yang lalu sudah dikejutkan dengan sesuatu. Punca yang boleh tau bila perasan ada 3-4 miscall daripada Hamzi. Waktu tu tengah kerja. Terus mesej,

"Weh Ji awat? Sorry aku tengah keja"

'Wei jaq, Azim kat ICU Hospital Kajang. Meningitis. Ko tolong viral kan eh'

Kemudian, Sabtu baru ni Farah pula bagitau,
 ' eh Azim kt ICU HKL dah sekarang. Still koma'

Kemudian, semalam dapat mesej daripada Farah lagi,

'Hajar, Azim dah meninggal'

Allahuakbar....terdiam sat.

Daripada Allah kita datang, kepada Allah jua kita kembali.

Shahrul Azim Ghazali.

Classmate selama 2 tahun masa matrik UIA dulu masa aku masih science student sebelum convert to nursing. Was a very good friend! Seorang manusia baik yang pernah aku kenai.

Kalau laptop aku hang ka, kena virus ka apa kaaa dia la makhluk yg aku cari sebab kami semua tau dia memang terer bab gajet ni. Dan dia tak pernah jemu melayan kerenah-kerenah kawan2 dia yang buta kayu tak berapa nak reti ilmu komputer ni.

Nak cari external hard disk cap apa ka, mana yg bagus ka, dialah antara orang penting yang akan aku tanya pendapat. Bab download toksah cakap la. Memang juara. Aku tukang sedut aje...

Kalau pasal kamera pun uishhh pesaing utama ni. Tapi dia tak lokek ilmu nak dikongsi bersama. Masa kenduri Ahmad dulu, sakan dia dok main-main try test kamera cap ayam aku dok banding-banding shot dgn Nikon dia. Sampai sekarang pun kalau dia ada ilmu baru pasal kamera dia mesti semangat nak cerita.

Tapi, sesungguhnya Allah lebih sayangkan hang Azim.. 13/11/2014.

 Semoga dan semoga Allah tempatkan hang dalam kalangan orang yang soleh dan semoga dengan kebaikan hang selama ni dengan kawan-kawan menjadi asbab hang terus masuk syurga tanpa dihisab ameeeen..

Allahummaghfirlahu warhamhu.

Damailah dikau di sana.

Jul 30, 2014

Tekad


Ketika mendapat berita pesawat MH17 terhempas kerana ditembak pengganas, aku dok di dalam bas membelah kepekatan malam menuju ke KL kerana esoknya nak terbang ke Aceh. Perasaan jadi celaru kemudian beku. Esok pun nak naik flight jugak kot! Apapun yg terjadi tekad tetap bulat nak ke negeri serambi Mekah itu juga. Membawa amanah orang ni! 

Erm sewaktu dalam flight, bila kapal berlanggar dengan awan beberapa kali Allahu rasa macam nak luruh jantung! Padahal perkara tu biasa. Terus kepala otak melayang teringatkan MH17 dan MH370. Aku akan mati tang sini ka?? Mulut dan hati bersatu laju2 minta ampun dan doa segala macam.

Bila dah selamat mendarat dan sudah waras, fikir-fikir balik erm kalau nak mati ni kat memana pun boleh jadi kan dgn kehendak Allah.. Tak payah tunggu nak naik kapal terbang. Takdir sudah tertulis cuma kita ja yang taktau.. Sentiasalah istighfar dan taubat sebagai persediaan. Ya Allah bagilah kami semua sempat taubat sebelum kami mati..!

---Hajrun,
Masjid Raya Baiturrahman,
ACEH Darussalam
#pray4Gaza

Mar 6, 2014

Catatan Perjalanan: Italia 2014

1
Feb 10, 2014

Yang dinamakan REZEKI itu tetap akan tiba jua, tetap akan menjadi milik kita walau terhalang oleh segala apapun. Kerana rezeki itu selamanya milik Allah. Sentiasa datang dari arah yang tidak disangka-sangka. Sentiasa tak terduga dek akal fikiran manusia. Satu pintu rezeki tertutup banyak lagi pintu rezeki lain yang terbuka. Tugas kita sebagai hamba mesti terus mencari dan berusaha. Kerana pasti ada jalannya. Jangan persoalkan rezeki orang lain kerana itu ternyata rezekinya dari Allah Yang Maha Kaya. Mintalah kepada Allah inshaAllah DIA pasti memberi. Apa yg penting yakinlah dengan bahagian rezeki kita yang takkan diambil orang. Terima kasih Allah atas segalanya! Hari ini di tanah air terchenta, esok inshaAllah di bumi pasta. Alhamdulillah rezeki. Haza min fadli Rabbi!

2
Feb 11,2014

Subhanallah this is very amazing view! SNOWY Mountain. Saya tak pasti ni di mana tapi yg pasti ni semasa dalam penerbangan kedua dari Kuwait ke ROme. Allah sungguh Maha Besar, Maha Bijaksana dalam melakar landskap alam (11 feb 2014)
Snowy Mountain Valley. sky view.somewhere in the middle of this earth. Maka nikmat Tuhan yg manakah yg kita dustakan...?






3
Feb 12, 2014

Alhamdulillah after 27 hrs travelling, finally safely arrive at @ummu Mar'ie house in Camerino, Marche, Italia. KL-KUWAIT-ROME-FABRIANO-CAMERINO. Ok time to sleep now. Pala sudah penin hoii...

4
(written by Kak Marlina Ummu Mar'ie)

Alhamdulillah, akhirnya selamat sampai juga Adik saya dari PENANG-KLIA-KUWAIT-ROME-FABRIANO-CAMERINO = 27 jam. BAS-KAPAL TERBANG- KERETAPI-BAS-Berat dan banyak barang dia bawa untuk kami. Didoakan Allah sentiasa merahmati kamu.. (^_^)

Nak ucap juga terima kasih kat Mak & Abah Mertua, Alhamdulillah semua barang-barang selamat sampai. Teh Wangi, Kopi Ustad, Bunga Kantan, Daun Limau Purut, Serai, Daun Kesum, Daun Kari, Kicap Mudim, Serbuk Kari Daging & Ikan BABA's, Halba Campur, Serunding Daging Air Tangan Mak (Lepas rindu Suri&Na nak rasa masakan Mak;)...

Kedatangan Hajar walaupun seorang, rasa puas sangat macam dapat jumpa dengan semua family di Malaysia (wakil)..

Nota: buat kawan-kawan Hajar, jangan bimbang dia dah selamat. Tu doq tidoq lagi. Jet lag la tu..hehe




5
Feb, 13 2014

get ready with the kids nak pergi sekolah kakak Naurah n abg Naufal sbb ada live TV show first time in Camerino. selamat petang Malaysia!



6
Feb 14, 2014

pagi Jumaat yg indah. alhamdulillah cuaca sgt baik sekali. Selamat hri Jumaat! kahfi jom




7
Feb 14, 2014
"Apa saja di antara rahmat Allah yg dianugerahkan kpd manusia, maka tidak ada yg dapat menahannya; dan apa saja yg ditahan-Nya maka tidak ada yg sanggup utk melepaskannya setelah itu. Dan Dialah Mahaperkasa, Mahabijaksana" -Fathir:2. TQ Allah for everything!




..jalan-jalan sekitar rumah Kak Marlina, San Paolo, Camerino, Marche, Italy








8
Feb 16, 2014

Kalaulah hidup ini umpama kalkulator yang hanya perlu ditekan-tekan segala nombor dan formula yang diinginkan kemudian langsung mendapat jawapan, alangkah indah dan mudahnya kehidupan... Tetapi hidup ternyata tidak semudah itu. Tidak selalu seperti apa yg kita inginkan dan harapkan. Dan ini tidak bermakna kita tidak perlu merancang hidup dan sekadar membiarkn masa membawa ia pergi begitu sahaja. Bermimpilah setinggi apapun. Khabarkan pada Allah segala keinginan dan impian. Kita bisa merencana dan mencorak impian apa saja, berusaha utk merealisasikannya tetapi setelah itu redhalah dgn ketentuanNya. Jangan sesekali lupa pada DIA yg berkuasa atas segalanya, yang mengetahui segala sesuatu. Bak kata Tere Liye, perasaan serta angan-angan yg dipendam itu kan seperti doa juga? Have faith in HIM in whatever u do!
Tuhan mendengar. Sentiasa!

"Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau mengetahui apa yg kami sembunyikan dan apa yg kami tampakkan; dan tidak ada sesuatu pun yg tersembunyi bagi Allah, baik yg ada di bumi maupun yg ada di langit" -Ibrahim;38


Civitanova, Italy


9
Feb 17, 2014

Sebelum tido tadi, bila dikhabarkan esok aku sudah mahu berangkat menuju ke Rome sebab sudah mahu meninggalkan bumi Italia pada 18hb feb,..

Ainul: aunty tak payah la balik, aunty duduk la sini sama2 dengan kitaorang. Nanti balik la sekali dengan kitaorang. Tak best la aunty tak ada. Ainul saaaayang aunty. jangan la balik aunty.."

Nawfal: "haah, aunty balik jela sekali dengan kitaorg nanti"

Muhammad:" aunty dah nak balik ke?"

Kaklong Nawrah; "aunty tak payah la balik..esok kaklong pegi sekolah lepas tu balik aunty dah tak ada..aunty..."
"...aunty saya tak boleh tido la. Tadi air mata keluar kejap. tak tahu kenapa..."
"aunty nanti naik kapal terbang elok2 tau. Jangan lupa baca doa tau aunty"

Semalam pun semasa dalam perjalanan pulang dari Civitanova ke Camerino, mereka sudah dapat merasa aura pemergian aku terutamanya Nawrah,

Nawrah: "aunty tak payah balik eh.. duduk la sini selama-lamanya dengan kitaorang. Sini kan banyak tempat cantik. Nanti bila abah dah berjaya, kita balik la sama-sama.."

..am speechless for a while...
They are soooooo adorable + brilliant + amazing kids! Wallahi. Really gonna miss them sooo much after this... I pray to Allah to always protect them n guide them to be a good soleh/solehah kid inshaAllah!




10
...am leaving.... ='(

(written by Kak Marlina )

Kisah semalam 17.02.2014 (Isnin).
Semalam.

Ummi dan anak-anak telah mula merasai 'kehilangan'. Serba tak kena semalam. Alampun seperti turut merasai perasaan yang serba caca merba di dalam jiwa. Sebaik sahaja selepas Auntie Hajar tinggalkan rumah, angin bertiup sangat kencang hingga ke tengah hari.

Macam biasa ummi meneruskan rutin biasa nak ambil Ainul dari sekolah, masak tengahari dan petangnya ke Kelas Belajar Bahasa Italy selama 3 jam juga. Ya, masih perasaan itu sama. hinggalah sampai masa nak tidur:-

Sketsa Malam Tadi.

Ummi: Sudah semua anak ummi. Pergi masuk tidur, esok nak sekolah! (Masa tu jam sudah menunjukkan jam 9.30 mlm)

Semua Anak2: Baik ummi. (Nawrah terus angkut segala bantal dan selimut yang mereka buat main semasa ummi tinggal ke kelas tadi sambil betul-betulkan katil dan bercakap sorang-sorang. Ummi sekadar pasang telinga).

Nawrah: Hmm, semalam Auntie Hajar tidur sini. Sekarang dah tak ada.

Ainul: Ummi, ummi. Auntie Hajar sekarang dekat mana?

Ummi: Auntie dekat Rome sekarang. Dah tidur ye.

Nawrah: Ummi, tak boleh tidurlah! Nawrah ingat kat Auntie Hajar. (Sambil mata diorang tengok ke papan putih yang ada pesanan Auntie Hajar...huhuhu...Ummi sebak juga, tapi terus maintain cool je sebab esok nak bangun awal sekolah. ummi juga yang nak kena bangun..eheh)

Ummi: Ok, kalau ingat baca doa tidur sekarang lepas tu bacakan Al -Fatihah untuk auntie Hajar, tokwan, nenek dan semua...

Depapun baca dan terus tidur lepas tu...Allahu'alam..

Nota: Didoakan Perjalanan berangkat dirimu ke Egypt hari ini dengan Royal Jordanian Flight depart from Rome Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport dalam keadaan baik dan selamat petang ini. Amiin, amiin...Selamat jalan dik dan terima kasih buah tangan coklat untuk anak-anak kak itu.... (^_^)




sambungan from Kak MArlina;

17.02.2014 (Lunedi):
Bon Voyage.
Good Bye.
Selamat Jalan.

Selamat meneruskan perjalanan ke Ardhu Kinanah/Ardhu Anbiya'/Bumi Para Anbiya' duhai adikku....

Sampaikan salamku diangin lalu, didoakan kami jua akan sampai di sana juga kelak....amiin..

"Ya Allah ya Tuhan kami, kurniakanlah keamanan dan keselamatan di dalam perjalanan adik kami Hajar, kurniakanlah nikmat Kesihatan yang berkekalan hingga pulang ke Malaysia dan anugerahkanlah kemudahan baginya untuk bertemu dengan hambaMu yang Soleh yang dapat menjaganya didunia dan di akhirat." Amiin....

Notes: already move and walk to station bus stop (in front of Campus) to Train Station at Castelraimondo. Takes about 10 - 15 minutes walking. From Castelraimondo take Train to Fabriano (about 30 minutes). From Fabriano take 2nd Train to Rome Termini Station (about 3 hours). Ok, Sila Check in Hostel, lepas tu sila sambung ambil gambar banyak2 sekitar Rome ya. Hati-hati lebih sedikit dengan "Kegiatan Penyeluk Saku Professional". Berdoa serah sepenuhnya urusan kepada Allah Yang Maha pelindung dan Pemberi keamanan.

Seeru 'Ala Barakatillah....

~Kak Ina with love~
Da Camerino


11
Feb 18, 2014
in Rome,

Dan di antara tanda-tanda kebesaranNya ialah penciptaan langit dan bumi, perbedaan bahasamu dan warna kulitmu. Sungguh pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui
(ar-Rum:22)
....just few hours left in Rome before departing to Ardhul Kinanah. May Allah bless!




12
Feb 19, 2014

Bon voyage Italia! Am leaving. Alhamdulillah safely arrived at Amman,Jordan airport.waiting for the next flight to Ardhul Kinanah in 1hr.flight delay. Jazakumullahukhairujazak @ummu Mar'ie n fmly, sister @Rabiye Sulaiman, Sr Alannour, Bro @Umer Zubayr for superb hospitality n ukhwah. May Allah ease our journey in this life. Barakallhufikum!




Okay setakat ni dulu catatan pasal Italia hehe..btw ini just koleksi catatan daripada facebook aje =D

Feb 3, 2014

Bekas

Bahkan bekas luka fisik pun kita tidak tahu. Seseorang yang berdiri di hadapan kita, boleh jadi di punggung, dada, lengan, paha, penuh dengan bekas luka fisik, tapi tertutup oleh pakaian, dan kita tidak pernah tahu.

Apalagi bekas luka hati. Kita lebih tidak tahu lagi. Seseorang di hadapan kita, selalu tersenyum, terlihat bahagia, boleh jadi penuh bekas luka di hati. Bekas-bekas luka yang memberikan pemahaman baik, dan kini membuatnya bahagia.

Ketika kita tidak bisa melihatnya, maka bukan berarti bekas luka itu tidak ada.

-Tere Liye

Jan 27, 2014

Jatuh

Kita bisa jatuh hati pada orang yg terus menerus memberikan kebaikan. Sekeras apapun batu itu, tetap berlubang oleh tetes air terus menerus. Padahal apalah arti tetes air kecil dibanding batu.

Kita bisa jatuh hati pada orang yg terus menerus peduli pada kita. Sesulit apapun meruntuhkan gunung perasaan, satu persatu dicungkil badannya, pasti akan rubuh pula gunungnya.

Kita jatuh hati karena itu bukan?

Lantas, apakah kita tidak jatuh hati pada yg maha pemberi kebaikan, duhai, setiap hari hidup kita diberi oksigen utk bernafas, air minum utk melepas dahaga, kesehatan, dan tak terhitung nikmat lainnya. Lantas, apakah kita tidak jatuh hati pada yg maha terus menerus peduli, aduhai, setiap hari kita dijaga dari marabahaya, dilapangkan jalan, dijauhkan dari penghalang, dan tak terhitung kepedulian lainnya, siang malam.

Tidakkah kita jatuh hati pada Tuhan kita?

(Tere Liye)

Jan 20, 2014

Bo layan!

Siang tadi ke kedai hardware utk membeli sesuatu. Semasa nak bayar,... (dia letak susunan meja panjang sbg kaunter tanya/bayaran/kaunseling? sekali harung la kot?). ada 3 org di meja tu. i know they r doing something. masing2 ada keja, sorg sedang menulis, sorg sembang dgn client lain, sorg mcm dok menulis juga.OK. Tapi ak konpius ni nk bayar kt sapa, takdak org entertain ak pon. Mula-mula berdiri jela depan tu dgn riak nk membayar but still takda org entertain. ok fine. Kemudian ak bersuara, saya nak bayaq ni, kt sapa ya..? senyap.takda respon. haihh..ok bersuara lagi.tinggi sket kot depa tak dengaq, hellooo.. sy nak bayaq ni...still bo layan ak. haihh..sudahnya ak bunyi lgi,"hmm kedai ni ambik barang tak payah bayaq kot noo, ambik2 barang terus balik cmtu" tetiba terus semua panggung kepala! caittttttttttttttt. hahaha baru la nak senyum2 layan ak. "ingatkan tak kena bayaq dah tdi hehe" ak senyum jahat kt depa kehkehkeh bo layan lagiii lain kali...ni bukan first time ak p kedai hmpa dok buat perangai lagu tu buatpa haiihhh

Jan 16, 2014

Karunia

Saat Allah melimpahkan rahmat-Nya saat diri senantiasa bersalut dosa, lalu apakah ada kalimat yg lebih bermakna selain ALHAMDULILLAH? Terima kasih Allah untuk segalanya! terlalu terharu atas segala nikmat yg diberi..Maka nikmat Allah yg manakah yg kamu dustakan..?

Jan 15, 2014

Tarian penerimaan

Rasa sakit di hati itu hanya ibarat kabut di pagi hari. Tunggulah matahari tiba, maka dia akan hilang bersama siraman lembut cahayanya.

Rasa sakit di hati itu hanyalah ibarat kabut pagi.

Tidak pernah mengubah hakikat indahnya pagi. Bahkan bagi yang senantiasa bersyukur, dia akan menari (meski sambil menangis) di tengah kabut. Dan itu sungguh tarian indah. Tarian penerimaan.

*Tere Liye

Jan 14, 2014

Love letter

Be ambitious, keep climbing and always have HOPE.
Beware of falling and
remember that life is minutes and seconds.
Be like the ant in hard work, patience and preseverance.
Always keep trying and repenting.
If you go back to sin then repent again.
Memorize Quran and if u forget it
go back n memorize it again n again.
The main thing is that
u should NEVER FEEL DEFEATED or FRUSTRATED, bcoz
rationally speaking there is NO such thing as the last word or the bitter end,
rather
there is ALWAYS trial & error & learning from your mistakes.
LiFE is
like a body that may undergo cosmetic surgery;
it is like a building that can be renovated and
rebuilt from scratch with new decor and paint.
Do away with all thoughts of failure and
STOP thinking of calamities and problems~

--Dr 'Aidh al-Qarni

"Today is all that you have. Organize the hours of this day so that you make years out of minutes and months out of seconds. Seek forgiveness from your Lord, remember HIM, prepare for the final parting from this world and live today happily and at peace."

'Aaidh ibn Abdullah al-Qarni