Jul 8, 2013

Menyantuni Ulama'

Sebelum subuh Jumaat lalu, rombongan kami tiba di Masjid Darul Anuar, Pulau Melaka. Masjid yang selalunya beliau menjadi Imam. Ah beruntunglah menjadi makmum kpd beliau. Suaranya perlahan dan syahdu sekali. Kedengaran seperti sarat dengan kelelahan yang telah lama sekali ditahan-tahan. Kata Ustaz Mahizan, ketua rombongan kami, kemungkinan besar Tok Guru tidak dapat beri kuliah dhuha hari ini kerana beliau kelihatan uzur sangat sewaktu subuh tadi. Ahh terasa seperti berkecai impian. Telah lama aku ingin mendengar kuliah yg disampaikan Tok Guru di dataran ilmu.

Setibanya kami di pekan Kota Bharu, kami diberi waktu sehingga jam 10.30pgi untuk bebas ke mana-mana. Ada yang pergi ke Pasar Siti Khadijah, Pasar Buluh Kubu dan tidak kurang juga yang sekadar turun minum di kedai berhampiran kemudian naik ke atas bas semula. Namun, aku dan Dr Asyura, kami putuskan untuk tetap jalan sahaja menuju ke sana demi melihat siapa yang bakal menyampaikan ceramah. Untung-untung Tok Guru sendiri walaupun ustaz sudah khabarkan yang Tokguru sepertinya uzur amat. Setibanya kami di sana, wahh ramainya manusia! Indahnya pemandangan. Masyarakat dahagakan ilmu. This is Kota Bharu!

Dari jauh sayup-sayup kedengaran suara yang mendatar perlahan senada tetapi menyentuh hati para pendengar, sepertinya suara beliau! Alhamdulillah Tuhan beri peluang sy berada di Dataran Ilmu, Kota Bharu, mendengar kuliah dhuha Tok Guru! Dream came true! Perasaan?? Allahu Allah, tak terucapkan! Alhamdulillah akhirnya..,sbg anak bumi Mutiara yg jarang dpt peluang bertentang mata dgn tok guru tentu sekali saya teruja! Menyantuni ulama'. Suka!
Kemudian, hari Ahad berpeluang menziarahi Ma'ahad Darul Quran, Rusila, Marang, Terengganu. Berpeluang berjumpa dgn Penaung Ma'ahad, YAB Tok Guru Haji Hadi Awang dan mendengar tazkirah beliau seketika. Paling sy ingat Tokguru pesan, first thing first, bersyukurlah sebab Allah lanjutkan usia kita..
Ma'ahad Darul Quran, Rusila, Marang
Allahu Akbar..seronoknya tak terkata dapat bertemu mata dgn ulama'! Segala rasa ada. Rasa nak pecah hati sebab sarat dgn rasa malu, rs byk dosa gila dan macam-macam lah. Terharu dan tersentuh dgn kerendahan hati mereka. Jumpa dgn orang-orang soleh ni at least membuatkan kita rasa nak jadi lebih baik daripada diri kita yg sedia ada. Automatik membuat jiwa rasa penuh dosa cacat-cela. Em kurang-kurang terkena la juga tempias 'minyak wangi' daripada mereka kan. Jom jadi baik! Belum terlambat.

May this visit be a good start for me to be a better man! Ramadhan Kareem!!
p/s: Rombongan petugas2 Konvensyen Perubatan Islam peringkat kebangsaan 2013 + International Muslim Aid Msia (IMAM) ke Kelantan-Terengganu 4-7Julai '13

No comments:

Post a Comment

"Today is all that you have. Organize the hours of this day so that you make years out of minutes and months out of seconds. Seek forgiveness from your Lord, remember HIM, prepare for the final parting from this world and live today happily and at peace."

'Aaidh ibn Abdullah al-Qarni