Jun 10, 2009

Alkisah...

Salam'alayk

Story 1-DR Anu

haha bila sebut nama doc ni mesti muka kwn2 aku jadi lain
sebab apa? aku pun tatau..yg pasti diorg takleh nk gi sgt dgn doc ni.fullstop.
em before K7-surgical ward, i was in K12-medical ward.
Hari pertama di K12, arghhh apesal bosan tahap tak bleh blah?? bosannya! titik keserasian belum lagi ditemui...masuk hari kedua, yes! titik keserasian berjaya ditemui. mula rasa selesa dan diterima.
Sungguh medical ward memang sibuk! boleh kata tiap-tiap hari kami buat overtime --> balik lewatlah =) tapi tidak mengapa...patient centered yeah!
Tak ingat macam mana boleh terjebak dok ikut membantu Dr V.C. Anuratha,HO, buat marathon utk amik darah ABG kt 2 cubicals huhu..
{ABG= arterial blood gaseous. Apa beza ABG dgn amik darah yg biasa?yg biasa tu kta amik kt vein. Vein dia bawa deoxygenated blood. Artery-->oxygenated blood. Tujuan amik ABG nk check blood pH + oxygen saturation in blood. Normal range for blood pH: 7.35-7.45}okey sadaqallahul'azim, enough about ABG.
em mula-mula nk ikut momentum DR Anu yg laju buat keja cam ERL tu mcm terlelah jgk la, tpi i learnt. lepas 2-3org patient ak da bleh ikut rentak DR Anu pelan2.
dan yg buat ak tak bleh lupa tu tiba2 DR Anu offer,
'nk try buat?'
'ohoo takpelah Dr,kitorg takleh buat ABG.only venipuncture'
once again,
'nah try buat'
'erkk?' biar bonar...
'jgn risau, i assist u ok. Meh pegang sini, rasa tak pulse?'
femoral artery....walla walla..rasa..rasa..sgt jelas sekali!
'ok just insert needle tu kt tgh2 2 jari i ni ok'
haaaiiit!
Bismillah...
dan alhamdulillah mudah sahaja darah mengalir masuk ke dlm syringe 5ml
what a precious experience!
dan walaupun Dr Anu ni aura angin lintang kdg2 + sukar diduga ada 1 perkara yg buat aku takkan lupa tentang DR Anu insyaAllah,
'hajar, eventhough u are a nurse i want u to think like a doctor. I know u can do it. I ada harapan yg tinggi dekat u so please jgn musnahkan harapan saya'
InsyaAllah.. Thanks Dr Anu, nice knowing u man!

Story 2

K12. I was incharged of Mr S cubical. Mr S's diagnosis: Dengue Shock Syndrome. He's bedridden + on CPAP. Luckily, he's able to talk.
{ CPAP = continuous positive air pressure, given to patient i.e. with severe difficulty in breathing + patient who experienced sleep apnea. Sleep apnea is having short of breathing or cannot breathe normally while sleeping. In contrary, BIPAP = bipositive air pressure. }
em since Mr S cannot perform activity daily living as usual + got nobody accompanied him therefore we need to help him. I fed him blablabla and until one day..
'uncle skrg nk kena mkn ubat'
'bagi saya mkn roti dulu la baru makan ubat'
okay then..
lepas siap smua,
'ok kta makan ubat eh. buka mulut uncle. Bismillah..'
dia ketap bibir kuat
ehhh? buat perangai la pulak hari ni..
'kenapa uncle taknak buka mulut ni uncle? tadi janji lepas mkn roti nk mkn ubat kann'
'alah ni smua tipu. U org smua pandai2 sindri saja'
ehhhh? rahang atas bawah aku lari dri kedudukan asal..
'eh mana ada uncle. ini doc yg suruh uncle. kan uncle kata nk balik cepat kan, kenalah makan ubat'
'ah takde, takde. u org saja pandai2. mau kasi saya mati'
ahhh sudahhh...
'bukan uncle. mana ada saya pandai2 sindri. sebab nk bagi uncle baik cepat la doc bagi ubat ni, bukan nk bg uncle mati'
'tipu.tipu.u org saja pandai2..'
hmmm harus g mana nii??
kebetulan DR Thin, MO, tgh buat ward round kt katil depan
'Dr this patient refused to take medicine sbb dia ckp ni kitorg yg saja pandai2 bagi'
lalu DR Thin pun mendapatkan Mr S dan menerangkan segalanya
'ini kita yg suruh encik makan ubat ni'
dan reaksi Mr S dgn wajah ceria smbil mengangguk2
'ya.ya..tq'
ehhhh??? o-kayy..pun bole laa..
setelah Mr S dah setuju smua ak pun terus ready dgn air dan suap ubat ke dlm mulut Mr S disaksikan Dr THin.. 3 biji semuanya. Alhamdulillah makan jgk akhirnya, bisik hati.
dan lepas aku pusing gi basuh cawan dia kt sinki dan mendapatkan Mr S kembali sebab nk letak cawan kt loker dia semula, tiba-tiba....
erkk? ada 3 butir ubat kt pinggir bibir Mr S!
argghhh tipah tertipu!! uhuuu Mr S tipu... dia tak telan rupanya sebaliknya luah semula, uhuu dia berlakon je depan Dr Thin tadi.. uhukk sedihnyaaaaa!
'uncle tipu saya ehh?'
dia diam..
hmmm what to do...nk buat apa lagi, bersihkan je la mulut dia
huu nnti patient tak mkn ubat nurse jgk kena marah
alahai tak cukup therapeutic communication lagi agaknya =(

Story 3

2 minggu terakhir di K7. wad surgical lebih lepak n rileks.tiada apa yg menarik sebab jiwa dah nk balik rumah hehe
kecuali 1..
moments with my patient named, Kak Sal.
Kak Sal's diagnosis: Advanced Bilateral Breast Cancer. She's already in stage 4 n the cancer cells had already spread to lungs,liver,thoracic n lumbar spine, axillary lymph nodes..Allahuakbar..she's just 33..
selama 2-3hri berturut2 ak dressing wound Kak Sal dan incharge di cubical Kak Sal..
raut wajah yg tenang tidak langsung menampakkan derita yg ditanggung
sungguh Kak Sal memang tabah!
dan hari ini, Kak Sal dh dibenarkan pulang dan akn dtg kembali utk rawatan susulan.. Syafakillah Kak Sal!

Story 4-D.I.S.K.R.I.M.I.N.A.S.I

minggu terakhir di HOSHAS. pagi itu mcm biasa setibanya di perkarangan hospital kami akan bergegas utk mengejar lif utk ke tingkat 6.
hanya selangkah dua sahaja lagi kaki ingin mencecah pintu lobi utk ke lif utama tiba2
'eh awak student kan?? tak boleh masuk sini. student kena ikut lif belakang'
abg guard menahan..
ek enaa..nk smpai dah kottt..bajet ah..
'tu student jugak tu' ak menuding jari..
kebetulan di hadapan kami ialah beberapa org bdk Medic sebuah IPTA sedang bergegas ke lif utama seperti kami..
'oh tu doktor, takpe. tinggi drpd awak, nurse' sinis dia berbahasa..
ohooooo sesedap perencah megi tomyam+kari letup nmpak! aura panas terasa~
sungguh kesabaran teruji! Ya Allah helps..
mulut sarkastik aku memang takde insurans,
'tapi gred sama'
rase nk terajang masuk longkang je!
'errr..ermm..arahan..arahan..' abg guard kalut seketika. dia memandang kwn2nya..
'rasional???'
dan aku blah bila melihat riak wajah yg cuba mencari jawapan yg tiada!
huhu terencat sket awal pagi tu sebab dah gaduh dgn guard
ah lantak laa! apesal kerek sgttt..
sebelum ni takde hal pun, cuma bila turn dia je jaga pintu utama tu jdi cmtu ape kes!
em tak kesah pun kalau benda tu memang btol2 arahan pengarah hosp tpi masalahnya ak tak rasa tu arahan yg org atas
sebab bila kita tanya balik kenapa?mengapa? diorg takde jawapan pun!
+ aku penah tanya kt sorg guard yg bertugas sblm ni kenapa takleh lalu sini dan dia menjawab, boleh je lalu sini cuma time org melawat jelah tak boleh sebab org ramai.. o-kayyy..bleh la terima reason tu. masalahnya yg awal pagi tu bukannya time melawat abg guard oiii! haiilaaa seronok cari pasal kot..
Learn how to respect to be respected~

3 comments:

  1. jaq kami pon pnh terkena ngan guard tuh!
    menci betol..sebab dah malu kene patah balek
    xmau lalu dah..hampes tahap cipan!!#@$#%$

    ReplyDelete
  2. best2....menjana berbilion pengalaman

    ReplyDelete
  3. lolz...pakgad tue saja nk wat modal nk mngurat kak hajar kot....kekeke....
    tpi,mmg truk ah pakgad tue....apolaa.... pakgad kt mana2 pon sama ja..

    ReplyDelete

"Today is all that you have. Organize the hours of this day so that you make years out of minutes and months out of seconds. Seek forgiveness from your Lord, remember HIM, prepare for the final parting from this world and live today happily and at peace."

'Aaidh ibn Abdullah al-Qarni