...in the middle of one night...
'sahur ke?'
not really..
'habis tu??'
tatau.lapar
makan megi jom?
'gila!'
apesal? bukan buat dosa
'byk MSG dowh'
lol bukan selalu. once in a blue moon ok
'tukar'
mana ada dapur nk masak sup ayam with bunch of vege
'narrow minded. heh kemaruk btol'
habis tu?
'find alternative'
ahh tak kira
'degil!'
take that as a compliment =)
*************************************************************************************
suatu ketika di zaman purbakala,
'tok, sebab apa makan megi tak boleh letak perencah?' a pre-school aged kid asked.
'tak bagus. nanti rambut luruh kemudian boleh dapat penyakit. ketagih nanti'
'habis tu? takkan makan megi dgn air je?'
'letak garamlah utk bagi rasa'
sejak itu si budak kecik berusia 5 tahun hanya makan megi semata-mata dgn garam sebagai perasa. adakalanya ditambah telur dan sayur sebagai daya tarikan.
jika pakcik rajin, dia akan buat megi goreng yg diletak kicap dan sos dan telur. seedaaap!!
sehinggalah si budak 5 tahun memasuki sekolah menengah, maka dia sudah pandai dan mula mengenali perencah megi yg berisi MSG.
tapi pesanan tok tetap di hati, maka perencah megi hanya akan dituang sedikit sahaja sekadar utk memberi rasa dan 3 per 4 bahagian yg lebih itu akan dibuang.
dan si budak hanya akan makan megi jika menghadapi tahap kebuluran tiada makanan dan kemaruk tahap cipan.
Sekian. begitulah kisah megi dan MSG yg berkawan sejak zaman anti natal lagi..
hihi..berjaya bertahan dari makan megi sem ini..
ReplyDelete