Salam'alayk
rezeki pemberian Tuhan sewaktu di Negeri di Bawah Bayu =)
Our first lunch set!
price: RM13 (including 4 sup ayam, 4 nasi putih yg memang byk gile tak tipu, 4 air)
Pelbagai rasa ABC!
ABC jagung, ABC kelapa, ABC kelapa-jagung, ABC laici. Setiap satu berharga tidak lebih daripada RM2 =)
Nasi Goreng Payau
Payau = daging rusa
Rm 4.50
hehe sup perut ada, sup daging ada, bakso pun ada
Sanggar Papek
Di Sabah pisang yg digoreng dipanngil Sanggar. Sanggar Papek ni pulak sejenis pisang goreng juga tapi menggunakan pisang yg masih hijau,belum masak.terus goreng dlm minyak cmtu je pastu angkat then kepitkan dia dgn sekuat hati menggunakan sejenis alat ataupun buat la cemanapun asalkan dia jadi kemek,nipis gile. pastu goreng semula dlm kuali.Kuah pencicah dia yg buat sanggar papek ni jadi sedap
nyum nyum Cik Sya suka sungguh ni
Ini namanya "Buras". makanan asli org Bugis Sabah.
ala-ala pulut panggang tapi memang xde rasa pe2, kosong sebab kehebatan Buras ni bergantung kepada rendangnya. Kalau kita sewaktu Hari Raya mesti ada ketupat/lemang org Bugis Sabah pulak diorg mesti ada Buras.
Ini pulak namanya "Brongko" menurut ibu Aida. juga merupakan makanan asli org Bugis Sabah. Brongko ni mcm ala-ala karamel gitu kalau tgk physically sebab dia tak guna tepung, just pisang dgn telur + few ingredients lagi
Kesimpulan:
1) Makanan dekat Sabah memang murah
2) Kami smua kaki makan =P (tolak besi,plastik,kayu je haha)
saliva ku dah terkawal ni..hehe
ReplyDelete