Dec 21, 2008

New sem begins

Salam'alayk

Semester kedua utk sesi 08/09 bermula secara rasminya w.pun aku dah start 2 minggu awal drpd bdk2 course lain..
MSN 4 Endocrine system + Musculoskeletal system
MSN 5 GIT system + Hepatobilliary system
Community Nursing
Gerontological Nursing
Communicable Disease
RKUDs
Family Management and Parenting Skills

These are the subjects that wait for me for this sem huhu..
InsyaAllah berjuanglah! yeah

Em antara perkara yg menarik minat ak utk dikongsi bersama ialah peristiwa suatu pagi.. hehe mcm gempak je.
Begini..
pagi tu kelas mula pukul 10 so lepak2 ah awal pgi tu, xde la nak rush mana sgt..
suasana pagi tu syahdu je dgn keadaan yg masih gelap lagi..
tetiba seorg sahabat dtg bilik ak dgn keadaan yg tercungap2
"Jaq, emergency ni. emergency."
erk?
ak tgh pakai telekung bru nk solat subuh kot..
"Erm apehalnya ni anje?"
"El dia tak boleh bangun. Sakit kat bahagian belakang kepala. Kepala takleh gerak. Dah nangis2 dah dia"
"Ok tggu tepi blok, lps sy solat kta g hospital"

Alhamdulillah jalan lengang sebab masih awal pagi.
Kami selamat smpi di hospital.
A & E menjadi sasaran
[A&E= accident and emergency]
lepas daftar dan tggu turn utk amik baseline data smua baru laa dpt turn kna gi tunggu depan bilik doc plak..
Almost 45minutes ++ kitorg tggu dpn bilik doc tapi xsampai lagi giliran. walhal masa tu ada dlm 2-3 org patients je. the other 2 pun nmpk tgh menahan sakit yg amat.
Si El makin tak tahan dah dgn sakit yg menjadi2..
dah la result observation yg dibuat ke atas El menyatakan pain score 7. it means that kes ni kena prioritized laa.
[ Pain score scale : 1-10 . 1= less pain, 10= extremely pain ]
hmm apa cite ni..
kesabaran teruji.
tetiba ada seorng yg berpakaian staf hosp berkenaan turut dtg menunggu giliran bersama
tetapi keadaan beliau amatlah berbeza jika ingin dibandingkan dgn 3 org pesakit yg sedia ada termasuklah El.
zahirnya org itu tidak nmpk sakit @ sakitnya tidaklah memerlukan perhatian segera sebagaimana keadaan the other 3. org itu siap boleh bertegur sapa dgn kami lagi..
tup-tup nama beliau dipanggil dahulu.
ehh???
cuba utk husnuzon seterdaya mungkin tapi nmpknya lebih kpd gagal.
apakah disebabkan beliau kakitangan hosp maka beliau diberi keutamaan??
itu 1 persoalan.
dan selepas beliau keluar drpd bilik doc, kami terpaksa menunggu lagi.
penantian yg tiada kesudahan.
di hujung kerusi sana ada seorang pakcik yg kelihatan seperti kakitangan emergency department seperti sedang memandang2 ke arah kami sedari tadi.
mungkin dia dah bleh nmpk aura 'panas' ak dan anje yg mula sekejap bangun dan duduk mengintai2 bilik doc.
at last, nmpknya dia sedang bergerak ke arah kami.
"tumpang tanya Encik, apa masalah ye skrg ni?"
we asked him.
" ni ha doc tak masuk lagi.."
haaaa??
ternganga smpai rasa nk jatuh rahang bawah.
"habis bila doc nk masuk?"
"rasanya pagi ni doc ada exam"
"berapa lama doc exam?"
"sekejap je..1 jam mcm tu"
haaaa??
sekali lagi ak dan anje rasa mcm xpijak tanah dah..silap dengar ke?
"habis tu takkan xde back up or doc yg standy ke?"
"entahlah"

Ya Allah...ak dan anje urut dada.
kmi bertanya El samada nk terus tunggu or how?
lantas keputusan dibuat utk bergerak ke private hosp
gasaklah mahal sket pun..
lepas cancel nama kt registration kitorg trus blah g private hosp

Di sana, within 10-15 minutes El da siap dpt rawatan n jmpa doc smua.
mujurlah kata doc ada hanya ada masalah urat. pelik jugak tapi entahlah sebab ak xmasuk ikut El jmpa doc.
Selesai sudah 1 masalah.

tapi sesungguhnya ak pulang dgn 2 PERSOALAN yg ckup buat ak pening kepale jap kalu fikir..
1. Apakah hanya disebabkan seseorang itu kakitangan di sesebuah tmpt kerja itu maka dia berhak diberi keutamaan?
2. Is that the correct role of an emergency department? apakah erti EMERGENCY?

Sungguh ak sangattt222 tak paham dan keliru..

3 comments:

  1. begitu critanya..hmm, apa2 pun kita yang kena ubah semua nie.kena la ngaji rajin2 n jadi pengarah hospital.. kat mana ya nak ngadu? menteri kesihatan ka?

    ReplyDelete

"Today is all that you have. Organize the hours of this day so that you make years out of minutes and months out of seconds. Seek forgiveness from your Lord, remember HIM, prepare for the final parting from this world and live today happily and at peace."

'Aaidh ibn Abdullah al-Qarni